Pihasaunabuumi odotettavissa rakennuslain muuttuessa

Yli puolet suurimpien suomalaiskaupunkien omakoti-, erillis-, pari- tai rivitalossa asuvista haaveilee omasta pihasaunasta ja lähes puolet on harkinnut pihasaunan rakentamista. Yhtenä kimmokkeena toimii uusi rakentamislaki, joka vuodenvaihteen jälkeen mahdollistaa alle 30 m² piharakennuksen tai saunan rakentamisen ilman rakennuslupaa. Kuva: Bauhaus


 

Uuden rakentamislain myötä on odotettavissa pihasaunojen rakennusbuumi. Yli puolet suurimpien kaupunkien omakotitaloasujista haaveilee pihasaunasta.

Yli puolet suurimpien suomalaiskaupunkien omakoti-, erillis-, pari- tai rivitalossa asuvista haaveilee omasta pihasaunasta ja lähes puolet on harkinnut pihasaunan rakentamista. Yhtenä kimmokkeena toimii uusi rakentamislaki, joka vuodenvaihteen jälkeen mahdollistaa alle 30 m² piharakennuksen tai saunan rakentamisen ilman rakennuslupaa. Suomalaisten saunaunelmia selvitettiin Bauhausin teettämässä kyselytutkimuksessa, jossa kysyttiin pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Turussa, Tampereella ja Oulussa asuvien kaupunkilaisten ajatuksia ja toiveita saunomiseen liittyen.

Kyselytutkimuksen mukaan eniten omasta pihasaunasta haaveillaan Oulussa (64 %), missä myös pihasaunan rakentamista on harkittu eniten (55 %). Toiseksi eniten pihasaunasta haaveilevia on pk-seudulla (61 %) ja rakentamista on harkinnut 55 %. Tampereella, Lahdessa ja Turussakin pihasaunasta haaveilee noin joka toinen vastaaja. Rakentamisaikeita vähiten on Turussa, missä sielläkin silti yli kolmannes (34 %) on rakentamista harkinnut.

Eniten (75 %) pihasaunoista haaveilevat erityisesti nuorimmat vastaajat (25–34 vuotta), vähiten 65–74-vuotiaat (27 %).

Rakentamislain muutos vaikuttaa merkittävästi rakennushaluihin

53 % kaikista vastaajista sanoo kuulleensa uudesta rakentamislaista, mutta vain 27 % tietää tarkemmin sen tuomista muutoksista. Pk-seudulla ja Lahdessa asuvat ovat parhaiten perillä uudesta rakentamislaista, ja vähiten lainmuutos on tuttu Turussa ja Tampereella asuville.

Kerrottaessa tarkemmin uuden rakentamislain tuomista muutoksista, jopa 73 % vastaajista sanoo muutoksen vaikuttavan positiivisesti halukkuuteen rakentaa pihasauna tai muu rakennus. Heistä 64 % aikoo tai harkitsee rakentavansa nimenomaan pihasaunan: rakentamiseen jo seuraavien 12 kuukauden aikana aikoo ryhtyä tai sitä vakavasti harkitsee vajaa kolmannes (28 %).

Vierasmökin rakentamista suunnittelee puolestaan yli joka kolmas vastaaja pk-seudulla (34 %), ja tamperelaisistakin joka neljäs (25 %). Kotitoimiston rakentaminen kiinnostaa ylivoimaisesti eniten pk-seudulla (19 %). Lahdessa eniten kiinnostusta on autotallin tai katoksen rakentamiseen (30 %).

Rakentamislakiin tulee vuoden 2025 alusta uudistus, joka mahdollistaa alle 30 m² rakennusten rakentamisen ilman rakennuslupaa. Rakennus ei saa kuitenkaan olla asuinrakennus. Esimerkiksi vierasmajan rakentaminen pihalle tai pihasaunan käyttäminen vierasmajana on mahdollista, jos rakennuksessa ei ole hellaa. 1,2

”Pihasaunan rakentamisesta haaveilevia tai sitä vakavasti harkitsevia on valtava määrä perustuen tuoreeseen kyselytutkimukseen. Olimme aavistelleet, että uuden rakentamislain myötä pihasaunojen kysyntä saattaisi lisääntyä, mutta tässähän on odotettavissa varsinainen pihasaunojen rakennusbuumi”, kertoo ostojohtaja Jessica Nyholm-Silvennoinen Suomen Bauhausilta.

Vahvimmin uusi rakentamislaki vaikuttaisi pihasaunan rakennushalukuutteen pk-seudulla ja Oulussa. Molemmissa kaupungeissa 78 % vastaajista kertoo uuden rakentamislain vaikuttavan halukkuuteen rakentaa oma pihasauna tai muu rakennus.

”On sykähdyttävää huomata, että talouden haastavina aikoina kuluttajien into rakentamiseen, ja etenkin pihasaunojen rakentamiseen on näinkin suurta. Sauna on suomalaisille tärkeä, jopa meidän identiteettiämme määrittelevä aihe.”

”Halusimme nostaa aiheen myös hauskalla ja näkyvällä tavalla esiin Pihasauna kuuluu kaikille -tempauksessa viime lauantaina 14.12. Tapahtumassa viisi paikallista mieskuoroa esitti Martti Servo & Napanderin Sauna-kappaleen omana kuorosovituksenaan Helsingissä, Raisiossa, Lempäälässä, Lahdessa ja Oulussa samalla kellon lyömällä. Toivomme lämpimästi, että kuorot ilahduttivat ohikulkijoita joulukiireiden keskellä”, iloitsee Nyholm-Silvennoinen.

Unelmien saunassa on ikkuna sekä leveät ja mukavat lauteet

Saunakyselyssä selvitettiin myös vastaajien ajatuksia siitä, mikä saunomisessa on tärkeintä ja mitkä ovat unelmien saunan elementtejä.

Vastaajien mukaan tärkeintä saunomisessa on rauhallinen tunnelma ja rentoutuminen, tätä mieltä on reilusti yli kolmannes kaikista vastaajista (37 %). Oululaisista lähes joka toinen (45 %) kokee rentoutumisen tärkeimmäksi. Saunomisen koetaan tukevan kokonaisvaltaista hyvinvointia eniten Tampereella (28 %) ja pk-seudulla (27 %).

Lahdessa saunassa lämmitellään (20 %) sekä peseydytään (13 %) kaupungeista mieluiten, Tampereella peseytyminen ajateltiin vähiten tärkeäksi (6 %). Saunomisen koetaan olevan myös mukavaa ajanvietettä perheen tai ystävien kanssa, näin ajatellaan erityisesti Turussa, Tampereella ja pk-seudulla.

Unelmien saunassa on yleisimmin ikkuna ja leveät sekä mukavat lauteet. Ikkunaa toivoo 67 % kaikista vastaajista ja leveitä lauteita 44 %. Erityisen tärkeäksi ikkuna koetaan Tampereella (75%).

Leveät ja mukavat lauteet ovat eniten oululaisten mieleen (55 %), kuten myös laadukkaat puumateriaalit (25 %). Leveitä ja mukavia lauteita toivovat erityisesti nuoremmat (25–34 vuotta) vastaajat. Terassia vilvoitteluun kaipaavat eniten turkulaiset (43 %) sekä pk-seudulla asuvat (42 %). Tamperelaisten unelmien saunassa kuunnellaan mieluiten musiikkia (15 %), Turussa vähiten (4 %). Lahdessa unelmien saunassa taas makoillaan mieluiten (33 %).

Saunakyselyn taustaa

Kyselyyn vastanneista omakoti-, erillis-, pari- tai rivitalossa asuvista (n=750) valtaosalla (85 %) on oma sauna sisällä, eniten sisäsaunoja on Oulussa (90 %). Pihasauna on kaikkien vastaajien kesken 15 %:lla käytössä. Eniten pihasaunoja on pk-seudulla ja Lahdessa (molemmissa 17 %), vähiten Oulussa (12 %).

Puukiuas on ylivoimaisesti eniten toiveiden mukainen kiuastyyppi kaikilla tutkituilla asuinalueilla. Perinteinen sähkökiuas on selvästi keskimääräistä suositumpi pk-seudulla sekä nuorempien vastaajien (25–34 vuotta) keskuudessa.

Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 750 iältään 25–74-vuotiasta suomalaista, jotka asuvat pk-seudulla (n=250), Lahdessa (n=100), Turussa (n=150), Tampereella (n=150) tai Oulussa (n=100) omakotitalossa, erillistalossa, paritalossa tai rivitalossa, ja jotka saunovat vähintään muutaman kerran vuodessa. nSightin toteuttama tutkimus toteutettiin verkkopaneelikyselynä 13.–17.11.2024.

Sauna on suomalaisille pyhä paikka puhdistautumiseen ja rentotumiseen – siellä on synnytty ja kuoltu

  • Sauna on rauhoittumisen, puhdistautumisen ja uudistumisen paikka, se on aivojen lepo, tauko hälinästä ja maailman menosta, saunoja Lahti.
  • Sauna on enemmän kuin paikka fyysiseen rentoutumiseen – se on syvästi mullistava kokemus, joka sitoo sekä kehon että mielen. Lämpö, ​​hiljaisuus ja höyry muodostavat tilan, jossa voit päästää irti stressistä ja muodostaa yhteyden itseesi, saunoja Lahti.
  • Lämpöä, puhtautta, rentoutumista ja rauhoittumista. Perjantaisauna lopettaa työviikon, lauantaisauna on viikonloppu traditio ja sunnuntaisauna aloittaa uuteen työviikkoon henkisesti valmistautumisen, saunoja Oulu.
  • Sauna merkitsee minulle aikaa ja syvällisiä keskusteluja läheisteni kanssa. Se auttaa puhdistumaan niin ulkoa kuin sisältäkin. Sauna herättää sisäisen filosofini, saunoja pk-seutu.
  • Sauna ilmentää tilaa rentoutumiselle, puhdistautumiselle ja syvemmälle yhteydelle sekä kehoon että mieleen. Kyse ei ole vain lämmöstä – kyse on rituaalista, hetkestä, jolloin poistutaan arjen vaatimuksista ja uppoudutaan ympäristöön, joka on suunniteltu virkistämään useilla tasoilla, saunoja pk-seutu.
  • Sauna on iso osa elämäntapaani enkä voisi asua enää ilman saunaa. Se on rentoutumista ja hyvinvointia, saunoja Tampere.
  • Siellä on synnytty ja kuoltu. Tänään se on rentoutuminen ja pysähtymistä arjessa ja pyhässä. Saunassa ei ole titteleitä eikä duunareita, saunoja Turku.

Lähteet

1 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230751#Lidm46263582455872

2 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171008

Lähde: BAUHAUS & Co. Ky 16.12.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omistusasuminen edullisempaa kuin vuokra-asuminen

Miele on luotetuin kodinkonemerkki 2022 -tutkimus

Asuntolainan kokonaiskorko putosi jopa alle 3,5 prosenttiin