Miksi valtio tukee kalliita vuokra-asuntoja?

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan valiokuntavastaava Tere Sammallahti kummastelee kaventuvia vuokraeroja valtion tukemien vuokra-asuntojen ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen välillä. Jopa 184 kunnassa tuetut vuokra-asunnot ovat vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja kalliimpia. Kuvaaja: Kimmo Falck


 

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan valiokuntavastaava Tere Sammallahti kummastelee kaventuvia vuokraeroja valtion tukemien vuokra-asuntojen ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen välillä. Jopa 184 kunnassa tuetut vuokra-asunnot ovat vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja kalliimpia. Niissä sijaitsee 21 prosenttia valtion tukemasta vuokra-asuntokannasta. Asia käy ilmi ympäristöministeriön viimeisimmästä asuntomarkkinakatsauksesta.

 

”Tilastot kertovat karua kieltään tuetun asuntotuotannon tehokkuudesta. Aiemmin ARA-asuntoina tunnetut valtion tukemat vuokra-asunnot ovat valtaosassa kunnista neliövuokraltaan kalliimpia kuin vapaarahoitteiset vuokra-asunnot. Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Kantaako valtio tuetun vuokra-asuntotuotannon riskiä turhaan?”, Sammallahti aloittaa.

Valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrataso määritellään asunnon suorien kustannusten perusteella, eikä markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella. Asuntojen rahoitukseen saa valtion takaamaa korkotukilainaa. Lisäksi valtion tukemat asuntohankkeet saavat myös kunnilta usein käyttöönsä tavallisia kohteita halvempaa tonttimaata.

”Luulisi, että lähes ilmaisella rahalla ja alihintaisilla tonteilla saisi aikaan reilusti edullisempia vuokra-asuntoja, mutta ei. Tuetut vuokra-asunnot keikkuvat silti useilla paikkakunnilla samoissa hinnoissa tai ovat jopa kalliimpia kuin vapaarahoitteiset vuokra-asunnot. Tukeeko valtio todella ”kohtuuhintaisia” vuokra-asuntoja, jotka ovat muita vuokra-asuntoja kalliimpia?”, Sammallahti jatkaa.

Hallitus on toteuttanut lukuisia uudistuksia, joilla valtion tukemaa asuntotuotantoa uudistetaan.

”Tuettu asuntorakentaminen kohdistetaan jatkossa sitä eniten tarvitseville ja sellaisille ryhmille, joille asuntotuotantoa ei synny markkinaehtoisesti. Hallituksen prioriteettina on esimerkiksi vammaisten ja asunnottomien tukeminen. Lisäksi tuettuihin vuokra-asuntoihin on otettu käyttöön tulorajat, joilla varmistetaan, että asunnot eivät toimi tulonsiirtona hyvä- ja keskituloisille, vaan niille, jotka todella tarvitsevat tuettua asumista”, Sammallahti päättää.

 

Lähde: Kokoomuksen eduskuntaryhmä  24.6.2025

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omistusasuminen edullisempaa kuin vuokra-asuminen

Uuden asuntolainan kokonaiskorko 3,19 %