Sähkön hinnan odotetaan laskevan

Tammervoiman hyötyvoimalaitos Tampereen Tarastenjärvellä.


 

Pörssisähkön ennustetaan maksavan huhtikuusta elokuuhun 2024 keskimäärin noin 1 senttiä/kWh vähemmän kuin samana ajanjaksona 2023, kertoo sähkövertailusivusto Vertaa-kilpailuttajat.fi:n tuore sähkömarkkinakatsaus

 

Taulukko: Pörssisähkön keskihinnan toteuma 2023 ja ennuste 2024 sekä niiden välinen erotus per kuukausi Suomessa, senttiä/kWh, mukana arvonlisävero 24 % / Lähde Vertaa-kilpailuttajat.fi:n sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2024: ennuste Nasdaq OMX sähköfutuurien kurssit (systeemihinta + aluehintaero, tarkastettu 12:30 25.3.2024), pörssisähkön toteumat Nordpool.

 

Mahdollisten lakkojen ei ennusteta nostavan sähkön hintaa

 

Pörssisähkön keskihinta on ollut maaliskuussa 7,7 senttiä/kWh (1.–25.3.2024), sähkömarkkinakatsauksessa todetaan. Sivuston ennusteen mukaan pörssisähkön keskihinta laskee maaliskuusta ja on huhtikuussa 2024 6,2 senttiä/kWh sähköfutuurien hinnan perusteella. Tämä olisi 1,3 senttiä/kWh halvempaa kuin pörssisähkön hinta huhtikuussa 2023 huolimatta mahdollisista lakoista keväällä 2024. Usein teollisuuden lakot vähentävät tehtaiden tuotantoa ja täten pienentävät sähkön kokonaiskysyntää Suomessa. Tämä ei ainakaan nosta sähkön hintaa. Hinnoissa on mukana arvonlisävero 24 %, jotta luvut ovat vertailukelpoisia vuosien välillä. Virallisesti sähkön arvonlisävero oli huhtikuussa 2023 10 %.

 

Ainakin syyskuun loppuun asti pörssisähkö on monelle edullinen vaihtoehto

 

Kesäkuussa 2024 pörssisähkön hinnan ennustetaan olevan vain 3,6 senttiä/kWh ja elokuussa 4,7 senttiä/kWh, sivusto kertoo. Syksyllä hintojen ennustetaan nousevan kesästä: syyskuussa pörssisähkön keskihinta olisi jo 5,8 senttiä/kWh. Tämä on halvempi kuin nyt myynnissä olevien 1–2 vuoden määräaikaisten sähkösopimuksien hinnat, laskee Vertaa-kilpailuttajat.fi markkinakatsauksessaan.

Sähköfutuurit ennustavat pörssisähkön kuukauden keskihintaa. Todelliseen kuluttajan pörssisähkösopimuksen sähkölaskuun vaikuttaa toteutuneen pörssisähkön kuukauden keskihinnan lisäksi myös sähkönkulutuksen jakautuminen edullisten ja kalliiden tuntien välillä kuukauden sisällä sekä energiasta maksettava marginaali ja kuukausittainen perusmaksu.

 

Kuinka luotettavan ennusteen sähköfutuurit ovat antaneet viime kuukausina?

 

Sähköyhtiöt suojaavat määräaikaiset sähkösopimukset ostamalla futuureita Nasdaq OMX -markkinalta. Futuurien hinnat antavat yhden parhaista arvioista tulevasta sähkön hintakehityksestä koska niillä käyvät aktiivista kauppaa sekä sähkön myyjät että tuottajat suurilla volyymeilla. Futuurit suojaavat sähkön myyjiä ja ostajia sähkön hinnan vaihteluilta tulevaisuudessa.

Tämä ei tarkoita, etteikö sähkö voisi olla kesällä kalliimpaa tai halvempaa kuin futuurien ennustama hinta. Esimerkiksi sivuston mukaan sähköfutuurit ennustivat 23.9.2023 pörssisähkön maksavan 2024 tammikuussa 8,2 senttiä/kWh ja helmikuussa 8,4 senttiä/kWh. Kuitenkin toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli tammikuussa ennustettua korkeampi 13,2 senttiä/kWh ja helmikuussa ennustettua alhaisempi 6,4 senttiä/kWh. Tammikuu oli poikkeuksellisen kylmä, ja tämä nosti sähkön hintaa.

Toisena esimerkkinä sivusto kertoo, että 21.3.2023 sähköfutuurit ennustivat pörssisähkön maksavan 6,6 senttiä/kWh elokuussa 2023, mutta toteuma pörssisähkön keskihinnalle oli 8,2 senttiä/kWh. Ennakoitua korkeampaan sähkön hintaan elokuussa 2023 vaikuttivat erityisesti heikko tuulitilanne, Olkiluodon kakkosreaktorin yllättävä sulkeminen sekä Ruotsin ja Suomen välisissä siirtoyhteyksissä ollut odottamaton ongelma.

 

Lähde: Comparify 26.3.2024

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen