Aurinkopaneelien hinta laski 25 % 2023

Näin aurinkopaneelien hinta on kehittynyt 2023.


 

Suomessa myytävien asennettujen aurinkopaneelijärjestelmien keskimääräinen tehoon suhteutettu hinta (€/kWp) laski noin neljänneksen vuoden 2023 aikana, selviää EnergiaEkin markkinakatsauksesta. Lasku kuitenkin tasaantui ja loppuvuodesta hintataso pysyi melko vakaana.

 

Aurinkosähköjärjestelmien hinnasta puhuttaessa yleisesti käytetty ja hyvä vertailukelpoinen mittari on euroa piikkikilowatilta (€/kWp). Tässä koko järjestelmän hinta suhteutetaan sen nimellistehoon (kWp). Suomessa yksityisasiakkaille tarjotuista järjestelmistä EnergiaEkin otannalla noin kaksi kolmasosaa on teholtaan 4–7 kWp, ja hinta laskee järjestelmän koon kasvaessa. Keskimääräinen nimellisteho oli 6,4 kWp ja kokonaishinta noin 7 700 €.

Markkinakatsauksesta selviää myös, miten invertteriratkaisu tai järjestelmän kokonaisteho vaikuttaa järjestelmän hintaan. Mikroinvertteritoteutuksesta sai maksaa viime vuonna noin 20 prosenttia keskimääräistä enemmän. Järjestelmän koko (kokonaisteho) vaikuttaa selvästi hintaan, joka pitää maksaa piikkikilowattia (kWp) kohden.

 

Työn osuus järjestelmien hinnasta on noin puolet

Lukujen valossa tavallisissa kotikokoisissa aurinkosähköjärjestelmissä työn osuuden kannalta järjestelmän koolla ei ole juurikaan väliä. Työn osuus hinnasta pysytteli vuonna 2023 melko vakaana järjestelmän koosta riippumatta. Vasta yli 15 kWp järjestelmissä työn osuus alkaa selvästi laskea.

Keskimäärin työn osuus järjestelmien hinnasta oli noin puolet. Työn osuus hinnasta on tärkeä, koska siitä verotuksessa tehtävät kotitalousvähennykset laskevat merkittävästi hankinnan nettohintaa.

Hinnat vaihtelevat suuresti paitsi järjestelmän laadun ja koon mukaan myös asennustyön mukaan. Paneeleja hankkiessa onkin syytä kiinnittää huomiota asennuksen laatuun. Kuten Tukesin viime vuonna julkaistuista selvityksistä kävi ilmi, sillä todellakin on väliä, kuka asennuksen tekee, koska suuri osa asennetaan virheellisesti.

 

Hintahaarukka on noin 1 000–1 500 €/kWp

76 %:ssa aurinkopaneelijärjestelmien tarjouksista piikkikilowatin (kWp) hinta asettuu 1 000–1 500 € välille. Tästä vaihteluvälistä onkin hyvä vetää suuntaviivoja, kun arvioi oman kohteen toteutuksen hintaa.

Edullisempi ammattitason ‘avaimet käteen’ -toteutus voi parhaimmillaan olla lähempänä 1 000 €/kWp, mutta jos hakee laatua tai kohde tai toivottu toteutus on erikoisempi, kannattaa varautua siihen, että hintataso lähentelee 1 500 €/kWp.

 

Etelä-Karjalassa keskihinta kallein, Kainuussa halvin

Keskimääräiset järjestelmäkoot sekä keskimääräinen kWp-hinta vaihtelivat jonkin verran maakunnittain. Vuonna 2023 kallein keskimääräinen kWp-hinta oli Etelä-Karjalassa (+10 % maan keskiarvoon nähden) ja halvin Kainuussa (-15 % maan keskiarvoon nähden).

Kokonaisteholtaan keskimäärin suurimpia järjestelmiä tarjottiin Päijät-Hämeessä (+12 % maan keskiarvoon nähden) ja pienimpiä puolestaan Pohjois-Savossa. Keskimääräisen kokonaistehon vaihteluväli maakunnittain oli 5,7–7,2 kWp.

Tästä ei kuitenkaan kannata vetää kovin pitkiä johtopäätöksiä yksittäisiin kohteisiin. Eri maakunnissa ja tarkemmissa sijainneissa keskimääräiset järjestelmätyypit, toteutukset sekä asennuksen helppous vaihtelevat. Käytännössä jokainen kohde, järjestelmä ja asennus on yksilöllinen. Parhaan käsityksen oman kohteen hintatasosta, suositelluista ominaisuuksista ja koosta saa kun kilpailuttaa aurinkopaneelijärjestelmän.

Katsauksen otos käsittää tuhansittain energiaeki.fi:ssä Suomeen tehtyjä aurinkopaneelijärjestelmätarjouksia noin 50 eri yritykseltä vuoden 2023 aikana.

Lue koko markkinakatsaus ja katso graafit osoitteessa:https://www.energiaeki.fi/aurinkopaneelit/markkinakatsaus-2023/

 

Lähde: EnergiaEki Oy 19.2.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen