Ikea lupaa alentaa hintoja

Ikea siirtää nyt omassa toiminnassaan aikaansaadun kustannusten ja sisäänostohintojen alentumisen suoraan kuluttajahintoihin. Hintojen alennukset painottuvat arjen perustuotteisiin ja suosituimpiin tuotteisiin Suomessa. Kuva: Ikea


 

IKEA Suomi onnistui vaativassa markkinatilanteessa kasvattamaan liikevaihtoaan 392,5 miljoonaan euroon, parantamaan tulostaan 23,1 miljoonaan euroon ja nostamaan kävijämääriään. IKEA siirtää nyt omassa toiminnassaan aikaansaadun kustannusten ja sisäänostohintojen alentumisen suoraan kuluttajahintoihin. Hintojen alennukset painottuvat arjen perustuotteisiin ja suosituimpiin tuotteisiin Suomessa.

 

IKEA Suomen onnistuneeseen tulokseen vaikuttivat hyvä myynti, globaalien kustannuspaineiden hellittäminen ja toiminnan uudistaminen kohti entistäkin monikanavaisempaa liiketoimintamallia. Myös työskentelytapoja kehitettiin ketterämmiksi kautta organisaation.   

IKEA haluaa paremman arjen olevan mahdollisimman monen saavutettavissa myös ajassa, jossa nousseet elinkustannukset rajoittavat ostovoimaa. Satojen tuotteiden hinnanalennukset aloitettiin toimintavuoden 2023 lopussa elokuussa, ja laajoja hinnanalennuksia jatketaan kalenterivuoden alussa. Investoinnit hintojen laskuun ovat yrityksen strategian keskiössä kuluvana toimintavuonna.   

– Hinnanalennuksissa kiinnitämme erityistä huomiota suomalaisten suosikkituotteisiin ja kodin perusasioihin. Pyrimme näin mahdollistamaan tarpeelliset hankinnat mahdollisimman monille, myös esimerkiksi ensimmäiseen kotiinsa muuttaville nuorille ja muille isojen elämänmuutosten edessä oleville, IKEA Oy:n toimitusjohtaja Timo Hulmi sanoo.  

Kodin ja hyvän arjen merkitys on Suomessa edelleen suuri. Kodin ja yhdessäolon tärkeys näkyi kasvaneena kysyntänä muun muassa ruoanlaittoon ja ruokailuun sekä säilytykseen ja järjestelyyn liittyvissä tuotteissa. Monet panostivat myös parempaan uneen, ja sänkyjen sekä patjojen menekki kasvoi.  

– Näkemyksemme on, että markkinatilanne Suomessa jatkuu haastavana. Uskomme, että liiketoimintamallimme ja visiomme paremmasta arjesta mahdollisimman monille on tässä ajassa aivan erityisen relevantti. Tehtävänämme on tarjota edullisin mahdollinen hinta asiakkaillemme, ja jatkamme hintojen laskemista aina, kun siihen on mahdollisuus. Suunnitteluperiaatteemme takaavat sen, että IKEA-tuotteissa yhdistyy aina paitsi oikea hinta, myös laatu, kaunis muotoilu, toiminnallisuus ja vastuullisuus, Hulmi lupaa.   

Kasvua supistuvilla markkinoilla  

 
Huonekalujen kokonaismarkkina kutistui vuoden aikana jonkin verran.* Elokuussa päättyneen toimintavuoden 2022–2023** aikana IKEA Suomi puolestaan vahvisti edelleen asemaansa Suomen markkinalla. Liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia ollen yhteensä 392,5 miljoonaa euroa.   

Verkkokaupan myynti kasvoi maltillisesti, ja sen osuus kokonaisliikevaihdosta oli 28 prosenttia. IKEA Suomen tilikauden liikevoitto oli 23,1 miljoonaa euroa, jossa on parannusta edelliseen tilikauteen 7,7 miljoonaa euroa. Tilikauden aikana IKEA Suomi työllisti keskimäärin 1 952 henkilöä.  

– Nousevat elinkustannukset, erityisesti asumisen kallistuminen, ovat vaikuttaneet kuluttajien valintoihin ja suunnitelmiin viime vuosina. IKEA ei ole myöskään ollut immuuni yleiselle kustannusten nousulle. Tavoitteenamme oli tästä vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta kasvattaa myyntiämme ja vahvistaa asemaamme Suomessa. Tässä onnistuminen on erinomainen saavutus, josta kiitos kuuluu työntekijöillemme, Hulmi toteaa.  

Toimintavuoden aikana tavaratalojen kävijämäärät ​​Suomessa kehittyivät positiivisesti. Myös IKEA Foodin (IKEA-ravintoloiden, bistrojen ja herkkutorien) myynti kasvoi noin 16 %.  

IKEA on asettanut itselleen globaalisti kunnianhimoiset tavoitteet myös tulevaan. Niihin kuuluvat muun muassa päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä ja nollapäästöjen saavuttaminen viimeistään vuoteen 2050 mennessä.   

* Suomen huonekalukaupan liitto ja Tilastokeskus
** IKEA Oy:n ja Ingka-konsernin toimintavuosi 2023: 1.9.2022–31.8.2023.   

 

Lähde: Ikea 11.12.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen