Sisustustyylin luomisessa maltti on valttia

Sokoksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet (45%) suomalaisista kokee yhtenäisen sisustustyylin luomisen haastavimmaksi osaksi kodin sisustusta. Kotia sisustetaan mieluiten harkitusti klassikkotuotteilla ja vain joka kymmenes inspiroituu sisustustrendeistä.


 

Kodin sisustaminen on yksi tapa tuoda omaa persoonaa ja tyyliä esille, mutta se voi osoittautua haastavaksi tehtäväksi. Sokoksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet (45%) suomalaisista kokee yhtenäisen sisustustyylin luomisen haastavimmaksi osaksi kodin sisustusta. Kotia sisustetaan mieluiten harkitusti klassikkotuotteilla ja vain joka kymmenes inspiroituu sisustustrendeistä.

 

Sokoksen kodin ryhmäpäällikkö Galina Andrejevin mukaan yhtenäisen tyylin luominen kannattaa aloittaa miettimällä sisustuksen päävärit ja pintamateriaalit. Ajatus voi lähteä sohvasta tai tärkeästä huonekalusta, joka halutaan kodissa säilyttää. Tyypillisiä virheitä suomalaisten sisustamisessa ovat väärät mittasuhteet sekä liian sävy sävyyn sisustettu koti. Mittasuhteilla pystyy vaikuttamaan kodin tunnelmaan ja neliöiden käyttöön, esimerkiksi pieneen tilaan kannattaa valita siro huonekalu ja isompaan tilaan luonnollisesti massiivisempaa.  

“Kannattaa käyttää hetki aikaa miettiäkseen, että ostaako tarpeeseen ja sopiiko ostos muuhun olemassa olevaan sisustukseen. Heräteostot ovat ihania, mutta ne muodostuvat herkästi ongelmaksi. Niin kalusteita kuin sisustusesineitä kannattaa sijoitella rohkeasti. Seinien vierustoille riviin asetellut huonekalut ja niiden päällä olevat  sisustustuotteet on hyvin tyypillinen tapa, joka saa huoneen elottomaksi. Tässä suhteessa kannattaa olla rohkea ja kokeilla”, Andrejev suosittelee.  

Usein unohdetaan myös, että valaistus on osa sisustamista. Oikeanlaisella valaistuksella saa kohdennettua huomion huoneen ”jalokiviin”. Lisäksi oikean kokoinen matto luo tilaan kutsuvan tunteen ja matto rajaa tilaa hyvin etenkin avonaisissa huoneissa. 

 

Olohuone on kodin sydän  

Kyselytutkimuksen vastaajista joka viides kertoo erityisesti olohuoneen sisustamisen aiheuttavan haasteita. Sokoksen asiantuntijan mukaan syynä voi olla se, että olohuoneen tulee perinteisesti palvella kaikkia, niin asukkaita kuin vierailijoita. Olohuone on kodin julkinen tila, joten myös ulkoapäin tulevat paineet saattavat lisätä haasteita sisustuksen suhteen. 

“Olohuone on yksi kodin tärkeimmistä huoneista ellei tärkein. Se kannattaa sisustaa sellaiseksi, että siellä viihtyvät kaikki, mutta kuitenkin omin ehdoin. Hyvä suunnittelu on alku onnistuneelle sisustukselle, mutta aina ei ole mahdollisuutta muuttaa kaikkea ja vaihtaa uuteen. Mitä pienemmästä olohuoneesta on kyse, sitä tärkeämmäksi hyvän suunnittelun merkitys kasvaa”, Andrejev kertoo. 

Koti näyttäytyy sitä harmonisempana, mitä yhtenäisempi värimaailma on. Sokoksella eniten tiedustellaan tiettyyn tyyliin sopivia piensisustuselementtejä sekä vinkkejä siihen, millä piensisustuksen tuotteilla huoneen sisustuksen saa päivitettyä ilman suurempia hankintoja tai remonttia. Asiakkaat ovat pandemian jälkeen palanneet kivijalkamyymälöihin, sillä fiilistely ja useamman tuotteen yhteen sovittamien on helpompaa myymälässä. Värisävyerot näkee tällöin paremmin kuin verkossa sekä tuotteen laatu on todennettavissa heti. 

 

Suomalaiset luottavat ajattomiin ja klassisiin valintoihin 

Kyselytutkimuksesta nousi esiin, että suomalaisia ei puhuttele trendivärit (3%) tai modernius (9%), mutta puolestaan kestäviin materiaaleihin (53%) sekä käytännönläheisyyteen (47%) satsataan. Suosituimpia valintoja ovat edelleen skandinaavisen tyylin klassiset brändit, mutta hieman romanttisempi ja rosoisempi tyyli nostaa päätään.  

“Ajattomia valintoja tehtäessä kannattaa kiinnittää huomiota sisustettavan tilan väreihin ja pintoihin. Oikein valittu tuote on pitkäikäinen, kodin muuhun tyyliin sopiva ja siihen on helppo lisätä esimerkiksi värimausteena sesongin trendivärejä. Tekstiileillä pystyy leikittelemään sesonkien mukaan. Luonnonmateriaalit kuten villa, puuvilla ja pellava laadukkaasti valmistetuissa tuotteissa ovat kestävä valinta. Etenkin villa on syksyn ja talven kestosuosikki untuvatäytteisiä kodin tekstiilejä unohtamatta”, Galina vinkkaa. 

Suomalaisista yli puolet sisustaa kotiaan harkitusti klassikkotuotteilla. Luonnonläheiset värit ovat suosittuja kodin sisustuksessa. Tänä syksynä värimaailmassa näkyvät tumman vihreä ja tummansininen ja pienin askelin saapuu mukaan aprikoosin väri vahvistuen uutta vuotta kohti.  

Kotiin hankitaan itse mieluiten tekstiilejä, mutta joka viidenneksen mielestä parhaana lahjaideana ovat kynttilät ja kynttilänjalat. Andrejev suosittelee hetken miettimään lahjan saajaa välttääkseen turhia hankintoja. Hyviä lahjaideoita näin joulun alla ovat esimerkiksi Puttipajan metallipintaiset pyöreät kynttilät, Havin kierrekynttilät tai Malian ympäristöystävälliset piparkakkutuoksukynttilät. Lisäksi Annon ruutuhuopa ja Marimekon unikkopyyhkeet ovat ajattomia valintoja.  

 

*Tutkimus toteutettiin elokuussa 2023, ja siihen vastasi 1326 henkilöä ikäjakaumalla alle 24– yli 75-vuotiaat. Heistä 86 prosenttia oli naisia ja 14 prosenttia miehiä. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisesti.  

 

Lähde: SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta 22.11.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen