Leikkokukkapuutarha on yksi kesän trendeistä

Leikkokukkapenkki on kesän trendi.


 

Yksi tämän vuoden kiinnostavimmista kesätrendeistä on leikkokukkapuutarha. Plantagenin Kasvitrendit 2023 -raportin mukaan 11 prosenttia suomalaisista aikoo istuttaa kasveja, joista voi tehdä omia kukkakimppuja. Luo oma väriloistosi istuttamalla puutarhaasi kesäisiin kimppuihin sopivia kukkia! 

 

Kirkkaat ja iloiset värit kasveissa ovat Plantagenin Kasvitrendit 2023 -raportin mukaan tapa piristää arkea, ja tänä vuonna trendinä on kukkiva värien ilotulitus niin puutarhassa kuin kotona. Puutarhassa saa nyt hullutella, eikä kaiken tarvitse olla niin siistissä järjestyksessä. Villin värikkäät, runsaasti kukkivat kukkapenkit auttavat samalla myös monia pölyttäjähyönteisiä. Samaa ilottelua voi harrastaa myös itse poimituissa kukkakimpuissa.

On erityisen hauskaa koota kesäinen kimppu itse poimituista ja kasvatetuista kukista. Leikkokukkapuutarha tarjoaa iloa kaksinkertaisessa mielessä – se virkistää sekä puutarhaa että kesäkotia. Lisäksi itse tehdyt kukkakimput ovat mitä ihanin lahja myös perheelle, ystäville ja naapureille, sanoo Plantagenin markkinointipäällikkö Vibeke Næss

 

Leikkokukkapuutarhaan sopivat sekä perennat että kesäkukat

 

Viime vuosien trendeinä on Suomessa nähty muun muassa kesäkukkaniityt, värikkäiden lehtikasvien hyödyntäminen kukkapenkeissä ja puutarhan osan villiinnyttäminen. Tänä kesänä moneen puutarhaan istutetaan kukkia myös nimenomaan kukkakimppuja varten. Kimpun kasvit voi poimia myös kesäkukkaniityltä, jolloin hyödyksi voi käyttää myös lehtikasveja – ja miksei mukaan voisi poimia myös muutaman luonnonkukan puutarhan villiintyneestä osasta.

Leikkokukkapuutarhaa suunnitellessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota kukkien säilyvyyteen maljakossa. Esimerkiksi ruusut ja erilaiset kukkivien pensaiden oksat ovat yleensä hyvin kestäviä myös maljakossa, ja niillä on mahdollista rakentaa kimppuihin myös korkeutta ja ryhtiä, neuvoo Plantagen Jyväskylän myymäläpäällikkö Pirjo Uuttana.

Yhdistele kimppuusi rohkeasti kesäkukkia, perennoita, erilaisia lehtiä, heiniä ja puiden sekä pensaiden oksia. Kimppuja kootessa on ihanaa päästää luovuus valloilleen ja leikitellä erilaisilla väreillä, muodoilla sekä eri kokoisilla kasveilla. Leikkokukkapenkkiin kannattaa myös valita kukkia, jotka kukkivat eri aikoihin, jotta saat koottua kimpun varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti, Uuttana jatkaa.

Pirjo Uuttanan suosikit leikkokukkapenkkiin

Uuttana suosittelee tutkimaan siemen- ja taimivalikoimia ja suunnittelemaan leikkokukkapenkkiä jo edeltävän talven pimeinä iltoina.

Kesän istutusten suunnittelu piristää ihanasti synkintäkin loskakautta talvella, Uuttana vinkkaa.

Vaikka näin ei olisikaan viime talvena tehnyt, leikkokukkapenkin ehtii vielä hyvin perustaa. Käyttämällä valmiita taimia, penkin voi rakentaa vaikka keskellä kesääkin. Kokeile leikkokukkapenkkiin esimerkiksi näitä kasveja:

  • Laukat: sipulit istutetaan pääsääntöisesti syksyllä, kylväytyvät kasvupaikalleen helposti myös siemenistä, monivuotisia
  • Tulppaanit: sipulit istutetaan syksyllä juuri ennen pakkasia, monivuotisia
  • Leijonankita: kylvetään siemenestä tai istutetaan taimina, yksivuotisia
  • Isotähtiputki: kylvetään siemenestä tai istutetaan taimina, siemenet itävät parhaiten tuoreina, perenna
  • Punakosmoskukka: kylvetään siemenistä tai istutetaan taimina, yksivuotisia
  • Morsiusharso: kylvetään siemenistä tai istutetaan taimina, monivuotinen
  • Ruiskaunokki: kylvetään siemenistä, yksivuotinen
  • Tuoksuherne: kylvetään siemenistä tai istutetaan taimina, siemenet hyötyvät liottamisesta ennen kylvöä, yksivuotinen
  • Daaliat: kasvavat mukuloista, jotka voi talvettaa viileissä sisätiloissa
  • Auringonkukka: kylvetään siemenistä, paljon erilaisia, yksivuotisia
  • Törmäkukat: kylvetään siemenistä tai istutetaan taimina, löytyy sekä yksi- että monivuotisia
  • Asterit: istutetaan yleensä taimina, sekä yksi- että monivuotisia
  • Kaunopunahatut: kylvetään siemenistä tai istutetaan taimina, perenna
  •  

Muista myös kuivakukat

 

Viime vuosina myös kuivakukkien kasvattamisen suosio on lisääntynyt. Kuivatuista kukista saa kauniita kukka-asetelmia, jotka säilyvät silmänilona pitkään. Esimerkiksi värikkäät olkikukat, ikiviuhko ja herttaikikukka kestävät hyvin kuivatusta, mutta niin tekevät myös esimerkiksi morsiusharso, ruiskaunokki ja lyhtykoiso. Mielenkiintoisia muotoja voi lisäksi hakea erilaisista siemenkodista, joista suosituimpia ovat muun muassa kuivattu unikon siemenkota ja kuuruoho. Kimppuihin kannattaa yhdistää myös erilaisia heiniä.

Lue lisää aiheesta Plantagenin nettisivuilta:

Toinen osa Kasvitrendit 2023 -raportista on ladattavissa täältä.

 

Lähde: Plantagen 22.5.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen