Trendikkäitä pistokkaita biohajoavissa ruukuissa

Verenpisara pistokas biohajoavassa ruukussa. Kuva: Plantagen


 

Pistokastrendi on nyt kuumempi kuin koskaan. Plantagenin Kasvitrendit 2023 -raportin mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista ottaa tänä vuonna pistokkaita. Raportin ensimmäisen osan Aloita uusi vuosi sisäkasvien kanssa mukaan pistokastrendi liittyy vahvasti valloilla olevaan trendiin hyödyntää kasveja hyvinvoinnin lisäämisessä.

Plantagenin Kasvitrendit-raportin mukaan pistokkaiden ottaminen on yleisempää kestävyyskysymyksistä kiinnostuneiden keskuudessa (56 %), mutta myös lapsiperheissä pistokkaiden ottaminen ja kasvattaminen on suosittua. Yli puolet (55 %) lasten kanssa kasveja kasvattavista kotitalouksista ottaa myös pistokkaita ja niiden hoitaminen lasten kanssa koetaan helppona tapana saada perheen nuorimmaisetkin mukaan viljelypuuhiin ympäri vuoden.

Pistokkaita voi ottaa kotoa valmiiksi löytyvistä kasveista tai niitä voi pyytää ja vaihdella tuttavien kanssa. Pistokkaita voi hankkia myös Plantagenilta. Plantagenin myymälöistä ja verkkokaupasta löytyy pistokkaina muun muassa pelargonia-, petunia- ja verenpisaralajikkeita, jotka voi siirtää suurempiin ruukkuihin kasvamaan. Pistokkaiden ottamiselle on otollisinta aikaa kevät, jolloin niiden kasvua voi seurata ensin sisällä. Kesän saapuessa pistokkaat voi viedä ulos parvekkeelle tai verannalle.

Uutuutena pistokkaat biohajoavissa ruukuissa

Plantagen on jo vuonna 2020 alkanut tuoda markkinoille useita erilaisia kasveja muovittomilla ruukuilla. Myös pistokkaat ovat nyt saaneet ympärilleen uudet, täysin biohajoavat turveruukut. Maatuvat ruukut antavat taimille luonnollisen kasvualustan. Taimi pääsee kasvamaan esteettömästi, sillä juuret läpäisevät ruukun seinät eivätkä kierry kasaan muovisen ruukun sisäpintaan. Kun taimi on kehittynyt riittävän suureksi, istutetaan se ruukkuineen isompaan astiaan tai suoraan maahan, jolloin kasvin herkät juuret eivät vahingoitu.

Meille Plantagenilla on tärkeää kehittyä jatkuvasti. Muoviruukkujen palautusjärjestelmämme lisäksi olemme nyt tuoneet markkinoille luonnonmateriaaleista valmistetuissa, biohajoavissa ruukuissa olevia kasveja. Kun ruukut voidaan istuttaa kasvin kanssa suoraan maahan, vähennetään muoviroskan määrää ja istutukseen kuluu vähemmän aikaa, sanoo Plantagenin kestävän kehityksen johtaja Malin Bjurvald.

Terveellisempiä kasveja biohajoavilla ruukuilla

Plantagenin lanseeraamat turveruukut on valmistettu uusiutuvasta ja täysin luonnollisesta materiaalista. Niiden pääainesosat ovat turve ja puumassa, ja ne sisältävät myös kalkkia ja vettä. Suoraan multaan hajoavien ruukkujen myötä istuttaminen nopeutuu, kasvien juuret pysyvät terveempinä, eikä kasviharrastajan tarvitse enää pähkäillä muoviruukkujen kierrätystä.

Muovin vähentämisen lisäksi ruukuilla on myös myönteinen vaikutus kasveihin. Istutettaessa ruukun kanssa, kasvin juuret eivät saa shokkia uuteen ympäristöön siirtämisestä, sillä muoviruukuista poistettaessa kasvin juuristo yleensä heikkenee niin, että kasvu pysähtyy. Biohajoavissa ruukuissa juurten kasvu ei kuitenkaan häiriinny, mikä johtaa terveempiin kasveihin, sanoo Plantagenin kategoriapäällikkö Hans Jensen.

Kasvitrendit 2023 -raportti

Plantagen esittelee tänä vuonna jo kahdettatoista kertaa Kasvitrendit-raporttinsa. Vuosittainen tutkimus on toteutettu yhteistyössä HUI Researchin kanssa ja se perustuu 1 145 kuluttajan vastauksiin Suomessa, sekä valittujen asiantuntijoiden haastatteluihin. Norjassa ja Ruotsissa on toteutettu vastaavat kuluttajatutkimukset. Kasvitrendit 2023 on jaettu viiteen osaan, jotka julkaistaan kuluvan vuoden aikana. Tämä raportti on nimeltään ”Aloita uusi vuosi sisäkasveilla”.

Ensimmäinen osa Kasvitrendit 2023 -raportista on ladattavissa täältä.

Tietoa biohajoavista ruukuista löytyy täältä.

Lähde: Plantagen 12.4.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen