Aloittelijan opas kasvimaan perustamiseen

Vuonna 2020 tehdyn Fiskarsin onnellisuustutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kotipuutarhureista on sitä mieltä, että puutarhanhoito lisää onnellisuutta ja hyvinvointia.


 

Oman kasvimaan perustaminen ja itsekasvatettujen kasvisten nauttiminen parantaa omavaraisuutta, hyvinvointia ja onnellisuutta. Tutkimusten mukaan puutarhanhoidolla on myös positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen.

 

Onnellisuus kasvaa puutarhassa. Vuonna 2020 tehdyn Fiskarsin onnellisuustutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kotipuutarhureista on sitä mieltä, että puutarhanhoito lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Maailmanlaajuisten epävarmuustekijöiden ja haasteiden aikana ihmiset ovat löytäneet lohtua puutarhoistaan, ja oman ruoan kasvattaminen on lisännyt suosiotaan. Puutarhanhoito on monille tapa lievittää stressiä ja harjoittaa läsnäoloa. Tässä vinkit kasvimaan perustamiseen aloittelevalle puutarhurille – ja kenties muutama kokeneemmallekin vihreälle peukalolle. 

 

1. Sijainti

Kun perustat kasvimaan, sijainti on tärkein huomioitava tekijä. Ota huomioon mistä suunnasta aurinko paistaa, sillä useimmat syötävät kasvikset ja yrtit vaativat menestyäkseen vähintään kuusi tuntia auringonvaloa vuorokaudessa.

 

2. Kasvisten ja yrttien valinta

Tutki sinua kiinnostavia lajikkeita ja valitse ne, mistä pidät ja mitkä sopivat puutarhasi maantieteelliselle kasvualueelle ja vuodenajalle. Kiinnitä huomiota kylmänsietokykyyn, kestävyyteen tauteja vastaan sekä satoennusteeseen. Yrteistä ja erilaisista salaateista on helppoa aloittaa.

 

3. Oikeat työkalut

Kun sinulla on oikeat puutarhatyökalut saatavilla, puutarhanhoidosta tulee tehokkaampaa ja nautinnollisempaa. Sopivien työkalujen valinta riippuu puutarhasi koosta ja tehtävistä, mutta lapio ja oksasakset ovat aina hyödyllisiä.

 

4. Siemenet vai taimet?

Taimet voivat antaa sinulle etumatkaa kasvattamiseen, mutta jotkut kasvit kasvavat paremmin siemenistä. Yrtit ja salaatit voi istuttaa taimina, ja ne sopivat muutenkin hyvin aloittelijalle. Juurekset tulee kuitenkin aina kasvattaa siemenistä. Varo istuttamasta siemeniä tai taimia liikaa tai liian lähekkäin, sillä pienet taimet kasvavat nopeasti ja täyttävät tilan, ja sillä on vaikutusta myös sadon määrään.

 

5. Muista lannoittaa ja kastella

Ruokkimalla maaperää ruokit kasveja. Poista rikkaruohot, jotta kaikki ravinteet ohjautuvat viljelykasveille. Muista myös kastella, varhainen aamu on paras ajankohta kastella puutarhaasi.

 

6. Pölyttäjien tärkeys

Pölyttäjät ovat välttämättömiä planeettamme hyvinvoinnille ja monimuotoisuudelle. Mehiläiset ovat ahkerimpia pölyttäjiä ja tekevät kovasti töitä, jotta puutarhat, pellot ja metsät pysyvät terveinä. Jotkut viljelykasvit ovat täysin tai osittain riippuvaisia hyönteispölytyksestä, esimerkkinä hedelmäpuut ja mansikat.

Voit auttaa pölyttäjiä istuttamalla alkuperäisiä luonnonkasveja ja kukkivia kasveja puutarhaasi ja ikkunalaudoille - tiesitkö, että mehiläiset rakastavat violettia väriä?

 

Fiskarsin parhaat työkalut aloittelijan kasvimaalle

 

1. Puutarhanhoito vaatii tekijältään paljon. Innovatiiviset ja täsmällisesti mitoitetut Xact-työkalut takaavat erinomaisen suorituskyvyn, jotta ahertaminen olisi antoisampaa. Xact -puutarhalapiossa on booriteräksinen pää, joka on hitsattu komposiitista ja teräksestä valmistettuun, säädettävään teleskooppivarteen. Varren pituutta voi säätää 110,8 cm:stä 130 cm:n mittaiseksi. Erittäin vankassa, mutta kevyessä puutarhalapiossa on astinreuna ja teroitetut terän reunat, joiden ansiosta lapio sopii erinomaisesti kukkapenkkien kanttaamiseen ja istutukseen pehmeällä maalla. Ovh 63,90 e

 

2. Puutarhan Ergo-istutuskäsityökalusetti sisältää istutustalikon, kapean istutuslapion sekä leveän istutuslapion. Istutustalikko on ihanteellinen maaperän möyhentämiseen ja ilmaamiseen. Kapealla istutuslapiolla hoidat kaikki puutarhan istutus- ja muokkaustyöt ja leveä istutuslapio puolestaan on loistava työkalu erityisesti kovan maaperän kaivamiseen, sillä se on kevyt, vahva ja kestävä. Ovh 31,50 e

 

3. Solid -siementen istutuslapiossa yhdistyvät istutuslapio, pistin, annostelija ja mitta-asteikko, kaikki yhdessä kaksiosaisessa työkalussa. Valmistettu kevyestä, ruostumattomasta FiberComp™ materiaalista. Ovh 8,90 e

 

4. FiberComp -kastelupistooli tekee kastelusta nautinnollista ja se on suunniteltu kestämään. Kastelukuvioita on yhteensä viisi: sumu, pehmeä suihku, tasainen, huuhtelu ja suora suihku. Ergonomisessa etukytkimellä varustetussa kahvassa on sisäänrakennettu metalliosa säänkestävyyden parantamiseksi. Portaattomasti säädettävän vedenvirtauksen voi lukita pitkäkestoisen kastelun ajaksi. Ovh 42,90 e

 

5. Yrttileikkurit sekä oksa- ja puutarhasakset sopivat täydellisesti kasvun ylläpitämiseen, puiden leikkaamiseen ja tuoretuotteiden sadonkorjuuseen. Kun valitset uusia oksasaksia, varmista, että saat mukavan istuvuuden ja oikean koon - jos se on liian suuri, väsyt nopeasti.
X-series oksasakset ohileikkaava koko M, ovh 43,90 e ja koko L ovh 47,90 e
Plus SW68 retkisaha 15 cm, ovh 29,90 e ja retkisaha 21 cm ovh 42,90 e

 

6. Fiskars QuikFit -työkalujärjestelmä on puutarhurin unelma; vaihdettavien päiden ja kahvojen ansiosta voit tehdä enemmän vähemmillä työkaluilla, sillä valikoima kattaa työkalut puutarhasta pihan lumitöihin. Tutustu QuikFit-valikoimaan: https://www.fiskars.com/fi-fi/search-results-page?searchTerm=quickfit#q=quickfit&numberOfResults=20

 

Fiskars mukana Kevätmessuilla

Tervetuloa Kevätmessuille tutustumaan viimeisimpiin kasvitrendeihin sekä hakemaan vinkkejä pihanhoitoon! Fiskarsin osastolla pääset inspiroitumaan ja tutustumaan tuotteisiimme sekä kokeilemaan erilaisia leikkaavia työkalujamme. Löydät Fiskarsin kevätpuutarha-alueelta. Kevätmessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.3.-2.4.2023.

Lähde: Fiskars 29.3.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen