Aistijan hirsihuvilat nostetaan valmiina tontille

Aistijan hirsihuvila sulautuu maisemaan.


 

Korona-aika etätöineen käynnisti Suomessa mökkibuumin, johon markkinat eivät etenkään vaatimustason yläpäässä kyenneet täysin vastaamaan. Kouvolaan perustettu neljän eri alan ammattilaisen Aistija Oy tarjoaa ratkaisuksi valmiiksi koottua ja täydellisesti varustettua hirsirakennusmallistoa, jossa huvilan tilaajalle jää vain tarkoitukseen sopivan tontin etsintä ja ohjeiden mukaisen perustuksen rakennuttaminen.

Eli siinä missä 50 vuotta sitten rakennettiin tontille ensin makuuaitta, ja jo parin vuoden päästä saattoi istahtaa lähes valmiin mökin kuistille, Premium-luokan piilopirtit kääntävät yhtälön päälaelleen. Nauttiminen voi alkaa heti, aikaa jää muuhunkin.

Rauhoittavaa puuta, lämmintä kiveä

Hirren käsitettä on venytetty rakennusten ja rakennelmien markkinoinnissa täysin surutta jo pitkään. Aistijan tuottamien rakennusten rungot on tehty hirrestä ilman minkäänlaista tulkinnanvaraa – tiheäsyisestä, pitkään kasvaneesta hirrestä, joka on talvella lämmin ja kesällä viileä.

Venäjälle asetetut pakotteet tarkoittivat nuorelle yritykselle saman tien uuden hirren toimittajan etsintää. Vielä mallikappaleen kehikon toimittivat toisen polven käsityöläiset Petroskoista, joiden harmiksi hankintaketju katkesi saman tien.

– Veljekset tekivät hyvää ja tarkkaa työtä, mutta vaihtoehtoja meillä ei tietenkään ollut, Aistija Oy:n toimitusjohtaja Sakari Pasanen painottaa.

Tampereen yliopiston tutkimuksessa todettiin puun lisäävän ihmisten hyvinvointia, ja metsän rauhasta tutkijat olivat tulleet vakuuttuneeksi jo aiemmin. Rauhassa vuosirenkaita kerännyttä puutakin vanhempi materiaali lämmittää Aistijan piilopirteissä saunapuhtaita varpaita. Lämmitettävät lattiat ovat luonnonkiveä, josta alan ammattilainen kokoaa kuhunkin huvilaan yksilöllisen palapelin.

Maisemia 24/7

Puun ja kiven ohella kolmas Aistija-huviloiden hallitseva materiaali on lasi. Parvella asukkaiden ilona on suomalainen taivas tähtineen ja mahdollisesti revontulineen – tai sadepilvineen kolmen kattorakenteisiin asennetun lasielementin kautta.

Lapissa lasikattoratkaisuisissa mökeissä tai igluissa tilauskirjat ovat olleet niiden markkinoille tulosta lähtien pääsääntöisesti aina täynnä. Toki muutaman päivän extremellä ja säännöllisellä käytöllä on eronsa, ja Suomen kesäyö on valoisa.

– Teemme yhteistyötä Visor-kaihtimien kanssa. Parven saa siis halutessaan hämäräksi, Pasanen muistuttaa.

Lisäksi Aistijan mallistossa jo M-versioon eli medium-kokoon sisältyy alakerrassakin makuutilaa. Perinteisempään maisemien ihailuun käytössä on kaksi terassia, joista toinen on rakennuksen levyinen, toinen hieman lyhyempi.

Lisää lämpöä etänä

Kun puhutaan Premium-luokasta, odotukset varustukselle ja yksityiskohdille ovat korkeat. Näihin Aistija vastaa muun muassa yksilöllisillä keittiöillä, Veikon Koneen laadukkailla ja ekologisilla kodinkoneilla ja etäohjattavalla ilmalämpöpumpulla. Lattialämmitys pitää peruslämmön päällä käyntien välillä, ja kun on jälleen mahdollisuus viettää laatuaikaa ystävällisten hirsiseinien huomassa, ilmalämpöpumpulla voi tilata halutun sisälämpötilan kätevästi etukäteen.

Aistija käyttää ekologisia puukuitueristeitä. Perustuksilleen siirrettävässä huvilapaketissa on kantava alapohja, joten hirret eivät ole suorassa kosketuksessa perustuksiin.

Lämmityskuluja ajattelevan on hyvä muistaa, millainen puskuri sään vaihteiluita vastaan massiivinen puu on. 20-senttinen hirsi on tuumissa 8x8, eli mistään kakkosnelosista ei todellakaan puhuta.

Tie perille tarvitaan

Aistija Oy toimii Kouvolan Teholassa elementtirakentamiseen erikoistuneen Elementit E -yritykseltä vuokratussa hallissa. Tiloissa voidaan koota kerrallaan jopa kahdeksaa S-kokoista huvilaa tai neljää suurempaa.

Sijainnista muun muassa elementtikouluja ja -päiväkoteja valmistavan yrityksen seinänaapurina on hyötyä, sillä samalla tontilla toimii myös isoihin ja vaativiin kuljetuksiin erikoistunut yritys.

Aistijan M-kokoinen valmishuvila painaa noin 30 tonnia. Tonttia valittaessa on siis pidettävä mielessä, että paikan päälle on päästävä isolla autolla. Kerran koottua pakettia ei enää voi purkaa osiin kuljetuksen takia.

Eräänlaisen poikkeuksen tekee vielä suunnitteluvaiheessa oleva L-kokoinen huvila. Se kootaan tehtaalla kahdeksi elementiksi, jotka yhdistetään kuljetuksen jälkeen vasta tontilla.

– Esimerkiksi lossi ei ole kuljetuksessa ongelma. Nyrkkisääntönä voi käyttää, että jos tontille on tuotu soraa täysimittaisella kasettiautolla, myös huvilan kuljetus onnistuu. Tiestä pitäisi löytyä joka kohdastaan leveyttä kuusi metriä, toimitusjohtaja Pasanen opastaa.

Kuten esimerkiksi ilmalämpöpumpusta, tiskikoneesta ja sisäsaunasta voi päätellä, tontin tulisi olla myös joko kunnallistekniikan saavutettavissa tai ainakin sähköliittymällä ja omilla vesiratkaisuilla varustettu. Sähkö-, vesi- ja viemäriliitännät kootaan kokoonpanotehtaalla yhteen nurkkaan, joten rakennuksen liittäminen LVIS-kuntoon käy ammattilaisilta nopeasti.

Ainoa lajissaan

Aistija Oy:n takana ovat bisnespuolesta ja markkinoinnista vastaavan Sakari Pasasen lisäksi Tommi Lusenius, Vesa-Matti Moilanen ja Joona Ripattila. Luseniuksella on pitkä kokemus puu- ja hirsirakentamisesta sekä saunoista, Ripattila on kiviammattilainen ja Moilasen erityisalaa ovat muun muassa katon lasielementit.

Sattuman kautta toisensa löytänyt kvartetti uskoo laadun voimaan. Toisaalta vertailukohtia myyntiodotusten pohjaksi ei ole käytettävissä, koska vastaavanlaista tuotetta Suomen markkinoilta ei löydy.

 

Aistijan hirsihuvilat pähkinänkuoressa

Aistija Oy:n hirsihuvilat kootaan Kouvolassa valmiiksi keittiötä, laadukkaita kodinkoneita ja yksilöllisiä liuskekivilattioita myöten.

Luonnonkivilattian ohella huviloiden uniikki yksityiskohta on lasikatto. Parvella yön pimeyttä tai aamun sarastusta voi ihailla lasielementtien kautta. Elementteihin asennetaan Visor-kaihtimet.

Mökit, huvilat tai piilopirtit – miten kukakin haluaa asian kokea – kuljetetaan tontille ja asennetaan tilaajan ohjeiden mukaan teettämän perustuksen päälle.

Mallistossa on kolme kokovaihtoehtoa. S tarjoaa alakerrassa 24 neliömetriä ja parvella 15. M-koon vastaavat luvut ovat 43 ja 21 neliömetriä. Kahdessa osassa kuljetettavan isoimman mallin tarkat mitat selviävät lähiaikoina. Huvilat ovat ympärivuoden asuttavia.

Molemmilla pitkillä seinillä on valmis terassi, olohuoneen puolella koko seinän mittainen.

Rakennusten hirsikehikoissa käytetään 200 millimetrin vahvuista, tiheäsyistä hirttä. Valmiissa rakennuksissa on kantava alapohja, jossa on valmiiksi sähkö- ja vesi- ja viemärijohdotukset. Niiden liitäntä tapahtuu tontilla yhdestä nurkasta.

Ulkopinta käsitellään Teknoksen puunsuoja-aineella. Lisäksi se maalataan kahdesti Teknoksen kuullotteella tilaajan sävyvalinnan mukaisesti. Sisäpuoli sivellään Teknoksen hirsivahalla.

Lattialämmityksen ohella Aistijan huviloita lämmittää etäohjattava ilmalämpöpumppu. M- ja L-kokoisiin huviloihin saa tilattua myös kiertoilmatakan.

Kuljetusta varten tontille on oltava riittävän kantava ja vähintään 6 metriä leveä tie. Jos sora-auto on päässyt paikan päälle, myös elementin kuljetuksen pitäisi onnistua.

Aistija Oy kertoi asiasta tiedotteessaan 28.6.2022.

 

Aistijan hirsihuvilan mallikeittiö.


Sakari Pasanen luotsaa Aistijan valmishirsihuvilakonseptia.


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen