Kylpytynnyri on tulipaloriski

Toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen palju ihastuttaa helppokäyttöisyydellään, mutta niiden aiheuttamat vaaratilanteet ovat myös kasvussa.


 

Paljut ovat viime vuosien aikana yleistyneet Suomessa ja korona-aika kiihdytti paljujen määrän kasvua entisestään. Toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen palju ihastuttaa helppokäyttöisyydellään, mutta niiden aiheuttamat vaaratilanteet ovat myös kasvussa. Useimmat riskitapahtumat olisivat vältettävissä huolellisuudella.

 

Usein paljuna tunnettu lämmitettävä kylpytynnyri on yleistynyt suomalaisten keskuudessa viime vuosina ja korona-aika on lisännyt lämmitettävien pihakylpykalusteiden määrää entisestään. Paljuista ei pidetä rekisteriä, mutta eri arvioiden mukaan suomalaisten pihoilla on jopa kymmeniä tuhansia paljuja, ja sadantuhannen kappaleen rajakin on saattanut rikkoutua.

Kylpytynnyrien yleistyminen on johtanut myös niiden käyttöön liittyvien vahinkojen yleistymiseen.

- Vuonna 2019 LähiTapiolaan saapuneiden paljuihin liittyvien vahinkoilmoitusten kokonaissaldo oli reilu 100 kpl. Tänä vuonna samaan lukuun päästiin jo heinäkuussa, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen yhtiön tiedotteessa 13.10.2021.

Useimmiten vahingon taustalla on paljun huolimaton käsittely.

- Vahinkoihin liittyy usein se, että paljua on alettu epähuomiossa lämmittää tyhjänä tai palju on syystä tai toisesta tyhjentynyt, kun sen tulipesä on vielä ollut kuuma. Tällöin paljun rakenteet ovat saattaneet syttyä tuleen tai muuten vaurioitua kuumuudesta, Määttänen taustoittaa.

Vaikka paljuihin liittyvät vahingot ovat yleistyneet, vakavilta onnettomuuksilta on vältytty. Esimerkiksi Satakunnan alueella pelastuslaitokselle tulee paljuihin liittyviä tehtäviä vain harvakseltaan.

- Usein omistaja tai käyttäjä havaitsee vikaantumisen ajoissa ja vahingot rajoittuvat paljun rakenteisiin. Tämä näkyy myös paljujen aiheuttamien tehtävien määrässä – viiden viime vuoden aikana niitä on ollut yhteensä vain muutamia, kertoo projektipäällikkö Antti Halmela Satakunnan pelastuslaitokselta.

Valmistajien ohjeilla merkittävä rooli paljujen turvallisuudessa – pari yksinkertaista muistisääntöä syytä pitää mielessä

Kuntien rakennusjärjestyksissä ei useimmiten oteta kantaa paljun sijoittamiseen. Siksi valmistajien käyttö- ja turvallisuusohjeet ovat merkittävässä roolissa paljujen turvallisessa käytössä.

- Paljut ovat erilaisia, joten niiden käyttö- ja turvallisuusohjeet on syytä omaksua aina ennen käytön aloittamista. Paljussa pitäisi kuitenkin aina olla riittävästi vettä ja piipun tulisi aina olla riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja ylipäätään syttyvistä materiaaleista. Lisäksi tulipesän edusta pitäisi olla palamatonta materiaalia, Määttänen kiteyttää.

Muistisäännöt turvalliseen paljun käyttöön:

  • Tarkista, että paljussa on vettä ennen kuin alat lämmittää sitä.
  • Tarkista, etteivät venttiilit vuoda paljua käytettäessä.
  • Huolehdi, ettei paljua tyhjennetä, ennen kuin tulipesä on täysin jäähtynyt.
  • Pidä huolta paljua sijoitettaessa, että sen piippu on riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja muusta syttyvästä materiaalista.
Huolehdi, että tulipesän edusta on palamatonta ainesta


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen