Sisäkasvien trendit 2021

Kirjolehti useissa väreissä.


 

Vuoden 2021 sisäkasvitrendeissä korostuvat näyttävyys ja helppohoitoisuus. Suuret ja värikkäät lehdet, isot kaktukset sekä huomiota herättävät lattiakasvit kasvattavat suosiotaan. Näyttävyyttä voi lisätä myös koristeellisilla ruukuilla. Kuluttajakiinnostuksen perusteella nimesimme vuodelle 2021 useampia trendisuuntauksia.

Vuoden 2021 trendi on lehdet. Huonekasvien lehdiltä haetaan nyt suurta kokoa, jännittäviä muotoja ja värejä. Tämän lisäksi jo pidempään Suomessa käynnissä ollut kaktustrendi jatkaa vahvistumistaan. Kaktukset ovat helppohoitoisia, monimuotoisen jännittäviä kasveja, joita voi kasvattaa sekä yksittäisinä katseenvangitsijoina että asetelmissa.


1. Suuret ja muhkeat lehdet – kasvava trendi

Muun muassa muorinkukilla ja kirjolehdillä on kauniit, värikkäät lehvistöt. Monisävyiset ja mielenkiintoisen muotoiset lehdet toimivat elävinä sisustuselementteinä, joiden muodoille ja väreille voi hakea paria muusta sisustuksesta, kuten esimerkiksi tauluista tai sisustustekstiileistä. Vaihtoehtoisesti komeat kasvit voi asetella yksittäin tai ryhmänä huoneen väripilkuksi ja katseenvangitsijaksi esimerkiksi valkoiselle jalustalle.

Muorinkukka

Muorinkukkia löytyy tummanpunaisesta vaalean vihreään ja kaikissa väreissä siltä väliltä. Kasvi kasvaa sekä köynnöstävästi amppeleissa että tavallisena huonekasvina ruukussa. Myös kasvin lehtien muoto voi vaihdella suuresti.

Muorinkukan juuristo on ohutta ja matalaa, joten sille sopii kasvupaikaksi tilava ruukku, joka on yhtä leveä ylhäältä alas. Esimerkiksi betoniruukku sopii mainiosti muorinkukalle.

Kirjolehdet – Caladium

Kirjolehtien lehdistä löytyy punaisen, vaaleanpunaisen, valkoisen ja vihreän sävyjä. Kasvi viihtyy valoisassa paikassa, missä myös sen lehdet saavat enemmän väriä.

Kirjolehti on muodoltaan herkkä ja taiteellinen, joten voit korostaa kasvia pelkistetyllä, maalaismaisella harmaalla ruukulla, tai vaihtoehtoisesti hopeanvärisellä metallinhohtoisella ruukulla. Toinen vaihtoehto on etsiä lehtien väreihin sointuva värikäs ruukku.

Käenkaalit – Oxalis

Helposti lisääntyvä rusokäenkaali tumman violetteine lehtineen sopii erinomaisesti istutettavaksi värikkääseen tai kuviolliseen ruukkuun. Kasvia löytyy myös muissa sävyissä, kuten herkän vihreänä (kolmiokäenkaali), jolloin erivärisistä kasveista voi luoda kauniin asetelman. Kasvi tarvitsee talvilevon.


2. Kaktustrendi – Anna kaktuksen pistää silmään

Helppohoitoisuudellaan ihastuttavat kaktukset ja mehikasvit, jotka kestävät kuivuutta, ja joita saa myös suuressa koossa, lisäävät kiinnostusta vuonna 2021. Kaktusten vaihtelevat, veistokselliset muodot nousevat edukseen asetelmissa, mutta myös yksittäisinä katseenvangitsijoina.

Kaktus ”Cowboy” – Euphorbia Cowboy

Suuri ja helppohoitoinen, perinteinen kaktus, jossa on liuskainen lehdistö ja kolmiomainen runko. Kasvi tuo mieleen Villin lännen kuivat autiomaat. Cowboyn suorat rungot näyttävät samaan aikaan sekä mehevän pehmeiltä että graafisilta. Cowboylle sopii ruukuksi esimerkiksi valkoinen muoviruukku tai terrakotan värinen saviruukku aluslautasen kanssa. Saviruukku sopii erityisen hyvin sisustukseen, jossa on hyödynnetty myös puisia elementtejä.

Suuren kaktuksen kanssa kärsivällisyys on valttia muutaman ensimmäisen vuoden ajan. Kaktuksen kasvu alkaa nimittäin yleensä kunnolla vasta parin vuoden jälkeen. Muista asettaa kaktus valoisaan paikkaan, siirtää se uuteen suurempaan ruukkuun kahden tai kolmen vuoden välein sekä välttää liiallista kastelua, jotta kasvi pääsisi kasvussaan hyvään alkuun. Kaktusten kasvukausi sijoittuu kevään ja kesän aikaan siinä missä lepoaika on marras-maaliskuussa. Lepoaikana kaktus tulisi sijoittaa viileään paikkaan, kun taas kasvukauden aikaan se tarvitsee runsaasti aurinkoa.


3. Helppohoitoiset kasvit

On hyvä pitää mielessä, että suurin osa ihmisistä haluaa hyödyntää sisustuksessaan kasveja, jotka eivät ole liian vaativia kastelun, valontarpeen tai sisäympäristön suhteen. Tästä syystä vuoden 2021 trendikkäisiin sisäkasveihin kuuluu myös useita kiitollisia kasveja, jotka eivät vaadi liikaa hoitoa.

Isokirjopeippi eli värinokkonen

Värinokkonen on auringossa viihtyvä helppohoitoinen kasvi, joka omaa kauniit lehdet. Kasveilla on kokonainen kirjo erilaisia värejä ja sävyjä lehdissään, ja ne voivat kasvaa todella suurikokoisiksi, jopa 75 cm korkeiksi. Kokeile yhdistää kasvin eri lajikkeita, joiden lehdistä löytyy keltaisen, valkoisen, violetin, vaaleanpunaisen ja vihreän eri sävyjä. Nämä kasvit todella piristävät sisustusta!

Värinokkosen voi hyvin istuttaa yksinkertaiseen ruukkuun, sillä kasvissa itsessään on paljon väriä. Valitse esimerkiksi valkoinen, savenvärinen tai ruskea, kooltaan hieman pienempi ruukku. Vaihtoehtoisesti rohkeampaa sisustusta kaipaavat voivat kokeilla lasista ruukkua.

Begoniat eli vinolehdet

Vaatimaton ja kaunis begonia on yksi vuoden 2021 hittikasveista niin sen lehtien kuin upeiden kukkiensa ansiosta. Valitse pilkkubegonia sen täplikkäiden lehtien perusteella tai kallistu rex-begonian eli kuningasbegonian vihreänvioletin ja vaikuttavan lehvistön puoleen. Begonia itsessään on vaikuttava kasvi, jolloin sen kanssa riittää yksinkertainen, esimerkiksi betoninen ruukku tai vaikkapa ruukkukori.


4. Suuret kasvit trooppiseen tunnelmaan

Kokeile puumaisia kasveja ja luo ”oversize-tunnelmaa”. Suuret kasvit ovat vuoden 2021 hitti. Urbaani viidakko syntyy yhdistämällä suuria kasveja pienempien kanssa. Isot kasvit erottuvat esimerkiksi huoneen nurkasta myös yksinään.

Kirjovehkat – Dieffenbachia

Kirjovehka on myös yksi vuoden 2021 trendikasveista sisätiloihin. Sillä on voimakkaat vihreävalkoiset lehdet, jotka näyttävät siltä kuin ne olisivat siveltimellä maalattu. Kasvi on kaunis niin asetelmassa kuin koristekasvina yksinään. Kirjovehkalle sopii valkoinen tai luonnon sävyillä värjätty betoniruukku. Se pääsee edukseen puisella, tummalla korokkeella, tai hieman matalammalla jalustalla.

Jukkapalmu – Yucca

Tämä helppohoitoinen kasvi saattaa todella innostua kasvamaan suurikokoiseksi. Kasvin pitkät, kapeat lehdet tuovat kontrastia muiden kasvien pyöreämmille lehdille. Jukkapalmu viihtyy hieman kookkaammassa ruukussa, mikä tarjoaa sen juurille tilaa kasvaa. Isossa ruukussa kasvin lehdistä kasvaa todella kauniita, ja ne luovat upean kontrastin rungon ruskean sävyille.

 

Plantagen Suomi kertoi asiasta tiedotteessaan 22.1.2021.

 

Teksti ja kuva: Plantagen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen