Teräksen hintapiikki muuttaa kattomarkkinaa

Peltikaton kustannukset ovat lyhyessä ajassa nousseet jopa viidenneksen, arvioi BMI Suomi. Kuvassa tiilikatto. Kuva: BMI Group


 

Teräksen viimeaikainen julma hinnannousu muuttaa kattomarkkinaa, koska teräksen hintapiikin vuoksi peltikaton materiaalin ja tarvikkeiden hinnat kivunneet ylöspäin jopa 20 prosenttia

 

Rakennustutkimus RTS:n 2021 toimialaraportin ennusteen mukaan Suomeen rakennetaan uusia kattoja tänä vuonna 8 miljoonaa kattoneliömetriä. Korjattavia kattoja on tänä vuonna 13,5 miljoonaa kattoneliömetriä. Pelti on yksi eniten käytetyistä vesikatemateriaaleista. Teräksen maailmanmarkkinahinnan raju nousu nostaa uudisrakentajan ja remontoijan kattourakan hintaa jopa viidenneksellä. Aikaisemmin peltiä kalliimpi tiilikatto ottaa nyt markkinaosuutta sekä hinnan että tuotekehityksen ansiosta.

Maailmanmarkkina ei päästä nyt rakentajaa tai remontoijaa helpolla. Kysynnän kasvaessa hinnat nousevat ja osittain nähdään jopa raaka-ainepulaa. Teräksen maailmanmarkkinahinnan hurja nousu on yksi mikä jättää jälkensä myös meidän suomalaisten lompakkoon.

– Koronan aikana olemme jo nähneet kovan kysynnän aiheuttamaa kustannusten nousua useilla toimialoilla eikä rakentaminen ole poikkeus. Nyt rakentajan ja remontoijan tiliotteen loppusummaa pienentää teräksen hinta. Suomessa rakennetaan tai remontoidaan yli 20 miljoonaa kattoneliömetriä vuodessa. Kun hinnat esimerkiksi peltikaton materiaalin ja tarvikkeiden osalta nousevat jopa viidenneksen, ollaan isojen eurojen äärellä, BMI Groupin myyntijohtaja Joonas Salo kertoo.

– Kustannusten nousun takia remonttia ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä. Jos katto vuotaa, niin siitä syntyvät kustannukset peittoavat raaka-aine ja työkustannukset joka tapauksessa, Salo muistuttaa.

Kattomarkkina ottaa uutta asentoa

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntojaan 6,4 miljardilla eurolla. Tulevista remonteista suurimmat kohdistuvat suunnitelmien mukaan kattoihin ja julkisivuihin.

Yleisimmät kattomateriaalit ovat pelti, bitumikatteet ja tiili. Katon suunnittelun kohdalla valinta perustuu kattomateriaalin pitkään ikään, aikaisempiin kokemuksiin ja hintaan.

– Kattotiilen osalta jopa 70 vuoden kestävyys ja tiilikaton omistajan positiiviset kokemukset ovat pitäneet tiilen puolta. Hintataso on se mikä on tuonut oman haasteensa valintapäätöksissä. Maailman raaka-ainemarkkinahintojen jatkaessa kasvua, tiilen suosio on uudessa nousussa. Nyt keskikokoisen omakotitalon tiilikaton voi saada jopa tuhansia euroja halvemmalla kuin esimerkiksi peltikaton, Salo toteaa.

Kotimaisuus on aina ollut kova tekijä suomalaisille. Joissain tilanteissa kotimaisuus saattaa kuitenkin jäädä jalkoihin, kun tontille astuu muut valintaan vaikuttavat tekijät kuten hinta. Raaka-aineiden saatavuusongelmat ovat nostaneet kiinnostusta lähituotantoa kohtaan. Tämä on yksi syy, jonka takia kotimainen tiili nousee katolle yhä useammin.

Vuosien ja vuosikymmenien saatossa myös tiili on ottanut kehitysaskeleita. Tiilikaton hiljaisuus verrattuna esimerkiksi peltikattoon on aina ollut ylivertainen. Uudet kattotiilet pitävät tuulen kolinan ja sateen räminän loitolla. Tänä päivänä tuotekehityksen painopistealueet ovat erityisesti keveydessä ja kestävyydessä. Uusimmat innovaatiot tuovat katoille tiilet, jotka ovat painoltaan kevyempiä ja kuitenkin tiiviin massan ansiosta kestävämpiä. Laatu varmistetaan röntgenvalaisemalla jokainen tiili erikseen. 

– Salpausselän särmikäs hiekka on optimaalinen kattotiilen raaka-aine. Eikä kyse ole pelkästään tiilen lujasta rakenteesta, vaan huomioon kannattaa ottaa myös logistiikka. Kattotiilen tuotannon ja käytön aikainen hiilijalanjälki on kattomateriaalien pienin, BMI Groupin myyntijohtaja Joonas Salo huomauttaa.

 

Kattoratkaisujen valmistaja BMI Suomi kertoi asiasta tiedotteessaan 19.8.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen