Kasviharrastuksen suosio kasvaa

Chilistä ja omasta sadosta pitävät naiset ja miehet. Kuva: Crowst


 

Kesä on vihreän kasvun ja lämmön aikaa. Crowstin heinäkuussa 2021 toteuttamassa kyselyssä suomalaiset arvioivat kiinnostustaan ja tämänhetkistä suhdettaan kukkien ja viherkasvien kasvattamiseen. Vastaajista selkeä valtaosa, noin 68 prosenttia, toteaa olevansa melko kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut kukkien tai viherkasvien kasvattamisesta. Vastaajista lähes puolet, yli 46 prosenttia myös toteaa, että heidän kiinnostuksensa ruukuissa, parvekelaatikoissa ja muissa astioissa kasvatettavia kasveja kohtaan on kasvanut viimeisen vuoden aikana. Kyselyn tulokset paljastavat myös halutuimmat kasvit. Kyselyyn vastasi 1 200 vastaajaa Suomessa.

 

Myös miehet ovat kiinnostuneita kasveista ja kukista. Miesvastaajista enemmistö, noin 56 %, on melko tai erittäin kiinnostunut kukkien tai viherkasvien kasvattamisesta. Miehistä myös useampi kuin joka kolmas kertoo kiinnostuksensa ruukuissa, parvekelaatikoissa ja muissa astioissa kasvatettavia kasveja kohtaan kasvaneen viimeisen vuoden aikana. Kysely ei kattanut maahan ulkona istutettavia kasveja.

 

Halutuimmat kasvit – näitä kasvatetaan

 

Vastaajista joka neljäs kertoo omistavansa yli kymmenen ruukuissa, parvekelaatikoissa tai muissa astioissa kasvatettavaa kukkaa tai kasvia. Kasvatusharrastuksen aktiivikausi alkaa usealla jo alkuvuodesta tai keväällä; noin 36 % vastaajista kertoo kylväneensä alkuvuoden aikana kukkien, vihannesten tai yrttien siemeniä. Jotkut kertovat kylväneensä myös kaupasta ostamiensa ruokatuotteiden kuten sitruunan ja avokadon siemeniä multaan. Chiliä saatetaan kylvää myös oman, aiemman sadon kautta saatujen siemenien muodossa.

Suomalaisten kotona, parvekkeilla, terasseilla ja kasvihuoneissa kasvaa laaja kirjo erilaisia kasveja. Laajasti suosittujen kasvien kärjessä ovat yrtit (esim. oregano, basilika), kukkivat ruukkukasvit, ruokasatoa tuottavat kasvit (esim. tomaatti) sekä amppelikasvit. Tyypillisesti sisäkasvina kasvatettava peikonlehti on vahvimmin vastaajien itsensä nimeämä suosikkikasvi. Chili, basilika, tomaatti, ruohosipuli, paprika ja yrtit yleensä ovat suosittuja näin kesäaikaan. Kesäkukista orvokki, pelargonia ja petunia ovat vahvoja suosikkeja.

Vastaajat ottivat myös kantaa mikä uusi kasvi olisi toivelistan kärjessä. Nimetyt kasvit kattavat niin satoa tuottavia hyötykasveja kuin myös välimerellisiä tai trooppisia, hieman eksoottisempia kasveja. Kymmenen toivotuimman kasvin kärkeen kiilasivat chili, banaani, tomaatti, peikonlehti, mansikka, sitruunapuu, bonsai, kahvi, kirsikkapuu ja oliivipuu.

 

Top 3 asiaa jotka kasveissa viehättävät

 

Suomalaiset arvioivat kyselyssä myös, mitkä asiat kasvien kasvattamisessa viehättävät. Kokonaistuloksissa esiin nousi kolmen pääteeman kärki. Valtaosa kasveihin viehtyneistä kokee, että kasvin kasvun ja kehityksen seuraaminen on kiehtovaa. Moni myös kokee, että kasvien kanssa on rentouttavaa puuhata. Useaa myös motivoi hyöty; omaa satoa on hyvä ja mukava saada. Kasvien koetaan myös tuovan viihtyisyyttä ja esteettisyyttä sisätiloihin, parvekkeille ja terasseille.

Kasveja harrastavat nimeävät myös selkeästi kasvien kasvattamiseen liittyvät haasteet. Näitä ovat pääasiallisesti kastelun muistaminen tai sopivan kastelun oppiminen, tuholaisten torjunta ja oikeanlainen lannoitus. Näihin asioihin liittyen esiin nousee myös kasvienhoidon päähaaste; miten kasvi saadaan kukoistamaan ja pysymään hengissä. Suomen oloissa vähäinen valon määrä talviaikaan aiheuttaa myös monelle kasvien ystävälle harmaita hiuksia. Miesvastaajista lähes joka kolmas, noin 31 %, toteaa ettei ole kiinnostunut kukkien tai viherkasvien kasvattamisesta. Yleisen mielenkiinnon puutteen lisäksi syiksi kerrotaan yllä mainitut asiat; oikeanlaisen hoidon oppiminen koetaan vaikeaksi.

Tuloksia lukiessa on hyvä huomioida kyselyn toteutuksen ajankohta; heinäkuu on Suomessa tyypillisesti vihrein kuukausi jolloin parvekkeet ja terassit paistattelevat kasviloistossa. Talvella kasvien kasvatus saa hieman vähemmän huomiota.

Tutkimukseen vastasi 1 200 16-60 -vuotiasta Crowstin mobiilivastaajapohjan vastaajaa älypuhelimillaan, ja se toteutettiin Suomessa 8.7. - 12.7.2021. Tutkimuksen virhemarginaali on 95 prosentin todennäköisyydellä ±2,8%. Tutkimuksen toteutti Crowst.

 

Crowst Oy kertoi asiasta tiedotteessaan 14.7.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helen luotetuin sähköyhtiö 2023

Asuntolainat PK-seudulla: S-Pankki nyt edullisin

Aso-asuminen edullisempaa kuin vuokraaminen